Čustvena svoboda (EFT)

EFT

EFT (kratica za Emotional Freedom Techniques) je enostavna, hitra in učinkovita tehnika samopomoči, ki nam omogoča, da dosežemo čustveno svobodo ter srečno in uravnovešeno življenje, polno zadoščenja in radosti. Tehniko, ki jo pogosto imenujejo akupunktura brez igel, jo lahko izvajajo vsi kjerkoli in kadarkoli, ne da bi pri tem potrebovali posebnega orodja. Učinkovitost se v mnogih primerih pokaže takoj in rezultati so v veliki večini trajni.

Metodo je leta 1995 osnoval Gary Craig na podlagi spoznanj tradicionalne kitajske medicine ter raziskav iz področja aplikativne kineziologije. Metoda sloni na načelih energetske medicine, točneje na principu meridianov, ter na nekaterih pristopih zahodne psihologije.

Če upoštevamo, da izvirajo naše čustvene in psihične težave iz slabega pretakanja energije po telesnih meridianih, se nam bo zdelo samo po sebi umevno, da bomo dosegli uravnovešenje in torej boljše počutje s tem, da bomo odpravili vse ovire pri tem pretakanju. S tem bomo odpravili tudi vse naše miselno in vedenjsko omejevalne vzorce in bomo pripomogli k aktiviranju mehanizmov samozdravljenja.

EFT je sredstvo, ki odpravi blokade in vzroke, ki nam onemogočajo, da bi dosegli zastavljene cilje in izvedli zaželene načrte.

Tehnika ni konvencionalna in potrebujemo odprto mišljenje, da lahko sprejmemo nekaj tako novega in različnega, ki se zelo oddaljuje od našega običajnega razmišljanja. Če prebirate ta tekst, ste verjetno tudi vi med tistimi, ki mislijo, da obstajajo alternativni načini za doseganje čustvenega uravnovešenja in notranjega miru.

Naj navedem samo primer, sicer zelo zgovoren, ki vam bo dokazal, kakšne rezultate lahko dosežemo z metodo EFT.

Ko je Gary Craig osnoval svojo metodo, je dobil priložnost, da preveri, koliko je EFT učinkovit. Povabili so ga v Los Angeles, da bi vojnim veteranom iz Vietnama pomagal premostiti hude travme, ki so jih doživeli med vojno. Veterani so trpeli za t.i. posttravmatsko stresno motnjo in so še vedno podoživljali strašne dogodke, ki so se jim pripetili pred več kot dvajsetimi leti. Nič jim ni moglo nuditi tistega miru, ki so si ga še kako želeli. Veliko jih je trpelo za fobijami in paničnimi napadi, nekateri so spali samo s pomočjo velikih količin pomirjevalnih sredstev, drugi pa si niso upali med ljudi, ker so se bali, da bi jih lahko nekdo napadel in streljal nanje. Craig je tedaj dokazal učinkovitost EFT in s pomočjo te tehnike ni le omilil nekaterih čustvenih težav, temveč celo dokončno odpravil fobije vojnih veteranov.

Po skoraj dvajsetih letih od svojega nastanka nas EFT še vedno navdušuje s svojo kombinacijo enostavnosti in učinkovitosti. Danes je EFT najbolj znana in priljubljena tehnika na področju energetske psihologije in veliko je ljudi, ki jo uporabljajo, da bi dosegli čustveno ravnovesje. Prav tako je vedno več terapevtov ter socialnih in zdravstvenih delavcev, ki združujejo svoje tradicionalne načine zdravljenja s to svojevrstno tehniko.

EFT je sredstvo za samopomoč in nikakor ne zamenjuje tradicionalnih in uradno priznanih terapij. EFT je pripomoček pri doseganju dobrega psihofizičnega počutja. EFT torej ni nadomestilo za nikakršno zdravniško, psihološko ali psihiatrično terapijo.

Besede kot so npr. ‘zdraviti’ in podobne, ki so prisotne na teh straneh, uporabljam samo v prenesenem pomenu in se nanašajo na energetsko in duhovno ravnovesje.

Osebe z psihičnimi motnjami ne smejo uporabljati EFT, ne da bi prej vprašali za nasvet oz. dovoljenje svojega zdravnika ali terapevta.

Vsakdo uporablja EFT na lastno odgovornost. Nikakor si ne prevzemam odgovornosti za morebitne stranske učinke, ki bi lahko v večji ali manjši meri kogarkoli prizadeli.

Med uporabo metode EFT lahko privrejo na površje zelo močna negativna čustva, ki so bila dalj časa potlačena v podzavesti, neprijetne fizične reakcije, pa tudi boleči spomini doživetih travm. Vsi ti simptomi so pokazatelji, da se problemi rešujejo in če vztrajamo in nadaljujemo s tapkanjem, navadno v kratkem tudi izginejo.

Pogosto med uporabljanjem metode EFT občutimo globoko sprostitev. Zato ni priporočljivo, da uporabljamo tehniko, ko potrebujemo zbranost in jasno mišljenje.

Kako in koliko tapkati

Če se sprašujemo, koliko časa na dan bi morali tapkati, da bi dosegli vidne rezultate, naj nas to ne skrbi, saj ne obstaja točno določeno pravilo. Vse je odvisno od težave, ki jo hočemo rešiti in seveda tudi od osebe, ki izvaja tehniko.

Nekatere probleme lahko rešimo v relativno kratkem času, v nekaj urah ali celo nekaj minutah. Za ostale je potrebno tapkati dalj časa. Predvsem za kronične težave je bistveno, da tapkamo vsak dan. Včasih je dovolj le nekaj minut, a pomembna je predvsem vztrajnost.

Priporočljivo je, da uporabljamo EFT v dveh primerih. Prvič, ko nas zgrabi močno negativno čustvo, da hitro omilimo neprijetne občutke. Drugič, ko si vzamemo nekaj minut časa v teku dneva in tapkamo na negativne dogodke iz naše preteklosti, ki so ustvarili blokade v našem energetskem sistemu.

Deset minut na dan je na začetku dovolj in že po nekaj tednih bomo lahko občutili izboljšanje. Vredno je omeniti, da se naše počutje in obnašanje spreminjata na zelo blag in večkrat neopazen način. Zelo možno je, da se sami ne bomo zavedali teh sprememb in jih bodo opazili le naši bližnji. Mi bomo verjetno imeli občutek, da živimo in se obnašamo kot vedno. Odličen način za opazovanje naših napredkov je zapisovanje negativnih čustev in njihove jakosti. Tako bomo jasneje opazili, kako so se razvila naša čustva, vezana na določen problem.

Predstavljajmo si, da je naše telo s svojim energetskim sistemom bivališče oz. dom. Če smo bili pozorni in smo svoj dom vedno čistili in pospravljali, ga bomo spet tudi po večerji s prijatelji ali po praznovanju rojstnega dne v kratkem času uredili. Toda če smo naš dom zanemarili, tako da smo zbirali vso mogočo kramo in posvečali premalo časa čiščenju, bomo verjetno potrebovali dneve ali celo tedne, da bo spet čist in pospravljen.

Količina prizadevanja, ki jo bomo vlagati v tapkanje, da bomo dosegli zadovoljive rezultate, bo torej odvisna samo od naše preteklosti in od našega obnašanja. S tem ne želim v nikomur vzbujati občutke krivde, temveč samo pojasniti, da je vsak človek različen in torej bo potreboval različno količino tapkanja za razreševanje svojih problemov.

Področja tapkanja

EFT je učinkovit v mnogih situacijah. Nakažem le nekaj primerov:

 • Stres
 • Tesnoba
 • Žalost
 • Jeza
 • Sram
 • Slaba samopodoba
 • Občutek krivde
 • Strahovi in fobije (pajki, igle, letenje,…)
 • Slabi odnosi
 • Nespečnost
 • Omejujoči vedenjski vzorci (v službi, šoli, v športu,…)

Teža
Predstavljajmo si, da vstopimo v slaščičarno, polno slastnih okrašenih tort, izvrstnih kremnih rezin in čudovitih čokoladnih bombonov. V trenutku nas zajame vonj po komaj spečenih rogljičkih, a mi se lahko mirno zadržimo. Ne zgrabi nas tista nepotešljiva želja po vseh teh dobrotah, ki nas večkrat napade, čeprav smo komaj obedovali. Mar ne bi bilo lepo, če bi se lahko mirne duše odpovedali pretirani količini hrane, ki nam škoduje in nas debeli?

Stres
Pomislimo, kako bi se počutili, če bi lahko mirneje živeli, ne da bi občutili stres, ki nas obremenjuje in onemogoča spanje. Prestavljajmo si, da se spremenimo v umirjeno osebo, ki obvladuje dogodke in je kos problematičnim situacijam. Kako bi se počutili, če bi se končno opogumili in rekli „dovolj!“, ko nas ljudje skušajo izkoriščati? Ali če bi se sami odločili, kakšno življenje hočemo živeti?

Odlašanje
Predstavljajmo si, da se zvečer po dolgem in napornem dnevu vrnemo domov do skrajnosti utrujeni. Mar ne bi bilo krasno, ko bi vstopili v lepe, urejene in pospravljene prostore, kjer je vse na svojem mestu in nas okolje podpira in pomirja? Kako bi živeli, če nas pretirano število predmetov ne bi težilo in ne bi ustvarjalo občutka utesnjenosti?  Kako bi bilo, če bi končno svobodno zadihali? Ali pa pomislimo, kako bi se počutili, če bi končno našli svojo pravo pot in bili uspešni. Kako bi bilo, če bi živeli sproščeno in delali to, kar nas res veseli? Kako bi bilo, če bi svobodno izražali svoje talente, ne da bi nas strah pred kritikami zaustavljal? Kako bi se počutili, če bi se zavedali svojega notranjega bogastva in ga nudili svetu?

Predstavljajmo si, da to niso samo sanje, ampak realnost. Z EFT lahko uresničimo te sanje, ker imamo na razpolago sredstvo, ki nam omogoča, da spremenimo način, kako doživljamo življenje, in torej življenje samo.

Z EFT si lahko ustvarimo čarobno življenje, če si to želimo. Toda odvisno je od naše volje. Nihče drug ne more narediti tega namesto nas, ker le mi odločamo, kako hočemo živeti v sedanjosti in kako se hočemo spoprijeti s prihodnostjo.

Od svojega nastanka nam EFT prinaša spodbudne, včasih celo neverjetne rezultate, in te lahko preizkusijo ne samo izkušeni izvajalci, ampak tudi popolni začetniki. Ti rezultati so včasih tako čudežni, da ljudje v njih večkrat ne verjamejo in pripisujejo odpravo problema nekim drugim nepoznanim vzrokom. Naj nas torej ne preseneti, če bodo tudi nas zavedela taka prepričanja.

Lahko pa se bo zgodilo, da ne bomo opazili takojšnjih rezultatov.
Velika večina ljudi je precej skeptična in se približa metodi s kančkom previdnosti, ker ne more sprejeti, da lahko v kratkem času tako enostavna tehnika reši široko paleto problemov, med temi celo kronične ali take, ki jih imamo za nerešljive. Verjetno marsikdo izmed nas spada v to skupino.

Mislim, da je tak pristop povsem normalen, glede na to, da smo vsi prej ali slej preizkusili razočaranje, ki je bilo še toliko bolj boleče, ker smo prej pričakovali fantastične rezultate. Zavedati pa se moramo, da bomo preverili učinkovitost metode samo takrat, ko jo bomo preizkusili na sebi. Samo tako se bomo lahko dokončno prepričali, da nam EFT v resnici pomaga pri reševanju težav.

Sama sem se na začetku borila proti svojim dvomom, ker me je moj racionalni del skušal prepričati, da je EFT samo slepilo, moji občutki pa so me silili, naj vztrajam in naj nadaljujem s tapkanjem. Na koncu je zmagal moj nagonski del in s tem spravil v krizo vsa moja stara in napačna prepričanja, saj so bili rezultati preveč očitni, da jih ne bi bilo mogoče opaziti. To je tako močno vplivalo name, da je zdaj edino, kar si želim, da širim EFT in skušam okužiti druge s svojim navdušenjem.

Čeprav uporablja EFT na milijone ljudi po vsem svetu in čeprav obstajajo znanstvene raziskave, ki potrjujejo učinkovitost metode, je nujno omeniti, da je EFT eksperimentalna tehnika, ki je akademski svet še ni odobril.

Tehnika

Če nas skrbi, da je EFT komplicirana tehnika, se lahko potolažimo, da je lahko izvedljiva. Vsi se jo lahko hitro naucimo in namenjena je prav vsem: otrokom, mladim, odraslim in starejšim osebam.

Vse, kar moramo narediti, lahko strnemo v tri točke: najprej izberemo problem, ki ga nameravamo rešiti, nato tapkamo s konicami prstov po določenih točkah po našem telesu, medtem pa izgovarjamo primerne afirmacije, ki nas povezujejo s problemom.

Za celotno zaporedje uporabimo le nekaj minut in ga lahko ponovimo večkrat.

Za izvajanje tehnike sledimo določenemu zaporedju:

 1. Izberemo težavo, ki nas obremenjuje in z njo povezano negativno čustvo.
 2. Določimo jakost čustva glede na lestvico 0 – 10.
 3. Medtem ko tapkamo po karate točki, izgovorimo trikrat naslednjo afirmacijo: „ČEPRAV IMAM TA PROBLEM, SE POPOLNOMA IN GLOBOKO SPREJEMAM“. Podčrtane besede zamenjamo z bolj specifičnimi, ki nam omogočijo, da se resnično povežemo s težavo. Npr. „Čeprav se počutim krivo, ker nisem pomagala svoji sestri Niki, ko je bila v stiski, se popolnoma in globoko sprejemam“.
 4. Tapkamo približno 7-8 krat po vsaki točki (glej sliko), s tem da začnemo na vrhu, torej najprej šest točk po glavi, nato tri točke po telesu in na koncu še štiri točke po roki. Medtem ponovimo samo opomnik, to je podčrtani del afirmacije (v našem primeru: „ Se počutim krivo, ker nisem pomagala svoji sestri Niki, ko je bila v stiski.“).
 5. Na koncu še enkrat izmerimo jakost začetnega negativnega čustva od 0 do 10 in tako ocenimo, če se je ta znižala, zvišala ali je ostala nespremenjena.
 6. Po potrebi ponovimo postopek od točke 3 dokler se jakost ne izniči ali se izrazito zniža.
 7. Če se jakost ne pretirano spremeni, nas verjetno omejujejo določene podzavestne blokade in je zato priporočljivo, da zamenjamo začetno afirmacijo z naslednjo: „ČEPRAV SE BOJIM ODPRAVITI TO SVOJO TEŽAVO IN Z NJO POVEZANO NEGATIVNO ČUSTVO, SE POPOLNOMA IN GLOBOKO SPREJEMAM“.

a podrobnejši opis postopka tapkanja in za razlago o nastanku in načinu delovanja, si lahko preberemo EFT priročnik, ki ga je napisal sam osnovalec metode Gary Craig, v slovenskem prevodu Pike Rajnar. Priročnik si lahko brezplačno snamemo s spletne strani www.eft-slovenija.si.

tehnika

 

EFT Priročnik – Tehnike doseganja čustvene svobode (Emotional Freedom Techniques)

Diplomska naloga (Maja Fink)