Osamljenost

Ko se mi zdi vse odvisno od tega kar nimam…
19. 4. 2016
Ljubezen do sebe… Je samospoštovanje?
6. 6. 2016

Osamljenost

imagesSmo lahko sami sebi najboljša družba? Ali neuspešno, hrepeneče ali celo panično to iščemo pri drugih? Ali smo v zvezi in neprimernih odnosih samo zato, ker nočemo biti sami? O osamljenosti in samoti sem že enkrat pisala. Gre lahko za veliko razliko v očeh tapkalca. Sam človek uživa v svoji družbi, v samoti, ker se lahko pogrezne v notranji svet in ga odkriva. To počnemo strastni tapkalci. Osamljenost pa boli, ker ni pravega stika s samim seboj. Osamljeni se počutimo, ko smo neljubljeni, zavrnjeni, sami, nas je strah.

Karate točka:

Čeprav se počutim osamljeno, ker ne obvladam veščin povezovanja z drugimi ljudmi, sprejemam osamljenost in sebe, kot izhodišče, da se povežem s seboj. Čeprav se ne znam povezat sama s seboj, ker se osredotočam na svet okoli sebe in vidim, kako mu ne ustrezam, se sprejemam takšna kot sem in se skupaj s tapkanjem učim odkrivati svoj notranji svet. Čeprav še nimam globljega stika s seboj, ker mi morda manjka ustvarjalnost, se sprejemam takšna kot sem in se imam rada.

Po točkah:

Osamljenost, osamljenost me sili v slabe odnose, v povprečne odnose, v odnosih sem samo zato, da nisem sama, se mi zdi, da je to slaba odločitev, ti občutki so z menoj že od malih nog, strah me je, da bi ostala sama in neljubljena, živim v odnosih, ki me ne izpolnjujejo, nezadovoljna sem z drugimi in s seboj, nesrečni občutki, osredotočena sem na pripadnost v drugem, na mnenje v drugem, na ljubezen v drugem, pričakujem sprejetost, priljubljenost in ljubljenost, imam pa izbiro, da se osredotočim nase, koliko tega si dam sama, koliko se dejansko sprejemam, koliko v resnici ljubim sebe in si dajem to kar pričakujem od drugih, lahko se odločim, da najprej poskrbim končno zame, poiščem globlji stik s seboj, lahko najprej tapkam, da se nimam dovolj rada, in prinesem novo odločitev, lahko se odločim, da živim najprej zase, izberem lahko, da se ne primerjam z drugimi, da sem dovolj dobra na mnogih področjih, dovolim si jezo in tapkam, lahko se naučim uživati sama s seboj, odločam se, da si podarim to, podarim si to, kar hrepeneče iščem pri drugih, v trenutku mi bo bolje, če si to podarim, odločam se, da sem v spremembi do sebe, sama sebi sem najboljša družba, cenim se in spoštujem, ko se zgubim ali zaidem s poti, lahko tapkam, odločam se, da ne potrebujem soglasja drugih, hvaležna sem, ker imam nov, drugačen pristop do življenja in premišljeno lahko začnem nadzorovat misli, ter imam svobodnejši in varnejši občutek o odnosih.

Misel je kot kopanje vodnjaka – voda je najprej kalna, nato pa se počasi zbistri. (Kitajska modrost)